Nyheter på Cirkel K

Imorgon börjar en falafeltallrik framtagen av Svenska Kocklandslaget att landa hos Cirkel K mackarna runt om i landet. Sedan tidigare har Cirkel K även Oumph!-wraps. Falafeltallriken  består av falafel, tabbouleh (en syrlig sallad) och ajvar. Den kommer att kosta 69 kr! 

– Vi arbetar ständigt för att ligga i framkant när det kommer till mat- och dryckesutbud på vägarna. Vi jobbar ofta med kocklandslaget när vi tar fram nya materbjudanden och att lägga extra krut på ett veganskt, nyttigt och miljömässigt hållbart alternativ känns helt rätt i tiden. Det finns idag fler typer av matpreferenser än för några år sedan och detta behov vill vi såklart möta i vårt erbjudande, säger Anna-Karin Thörne.

Cirkel k

Glass som är bra för magen

Lovice

Alla vet att glass är bra för magen, men den här glassen är verkligen något extra! Lovice lanserar Vegan Ice Dream, krämig glass gjord på soja och smaksatt med blåbär- och lingonsylt. Men det bästa med glassen är att den innehåller levande bakteriekultur! Med andra ord helt godkänd som frukost. Glassen tillverkas i Karlstad och säljs både i Sverige och Norge. 

Lovice finns sedan tidigare i flera smaker. Läs mer på deras webb bofood.se och hitta återförsäljare här

 

Vegobox Favoriter

Vegobox som är en tjänst som levererar vegansk gottis hem till dig öppnar nu en butik med Vegoboxens favoriter! Shoppen kommer att bestå både av en del produkter som har varit med i boxar under årens gång, men även nya produkter som inte alltid finns i Sverige!

Nu i startgroparna är det ett sjuttiotal produkter, men planen är att fylla på med fler och fler spännande produkter allt eftersom efterfrågan ökar. Om det finns några produkter som du gärna vill att de tar in så hör av dig till de! 

Vegoboxen shoppen

Bilar för oss som ratar läder

De innovativa biltillverkarna från Tesla har redan tagit fram alternativ för oss som inte vill sitta på någons skinn!  Nu överväger Bentley att följa deras fotspår och ta fram djurvänliga alternativ.  Och eftersom en bil med lädersits och inredning kan kräva så mycket som hud från 20 djur, så kan det här ha märkbar effekt på lädermarknaden. 

— Vi kan inte sälja en produkt med konventionell skinnklädsel till kunder med en vegansk livsstil. Vi har pratat med kunder, mestadels i Kalifornien, och de efterfrågar alternativ till detta. Vi kan tillgodose de flesta kunders önskemål med hjälp av vår Mulliner-avdelning så detta ska vi kunna lösa, säger Bentleys designchef Stefan Sielaff.

Tesla
Foto: Huang Zheng / Shutterstock 

Getraw ekologiska energibars

GetrawI ett samarbete med Getraw

Getraw är en ekologisk bar gjord på frukt, nötter och bär! Barsen är glutenfria och utan tillsatt socker. Barsen finns redan ute i handeln hos bland annat ICA och Coop (även online på tex Apotea och Bodystore) och kommer i fyra fantastiska smaker: Chocolate & Walnut, Raspberry & Almond, Caramel & Hazelnut och Licorice & Almond. Det rekommenderade priset är 23 kr/st.

Chocolate & Walnut - En härlig browniebar gjord på helt rå choklad. Ett snack fullt av antioxidanter, fibrer, mineraler och omega-3.

Raspberry & Almond - Tänk er hallonpaj, frisk, syrlig och vaniljsöt med smak av vilda hallon!

Caramel & Hazelnut - Härlig krämig, med smak av toffee och hela bitar av hasselnötter. Den goda kolasmaken kommer från carob och mesquite!

Licorice & Almond - Ljuv och crunchig med en mjuk twistad smak av naturlig lakrits. Lakritssmaken kommer från ren anisolja och lakritsrot!

Ny smak från 3 Vänner

Under veckan rullar den nya smaken från 3 Vänner Glass ut i butik. Den nya smaken för tankarna till piña colda med sin smak av kokos och ananas. Förutom den här smaken så har företaget två andra smaker sedan tidigare: choklad, nötter, kolasås (!) och en nypa havssalt samt pepparmint och choklad.

Läs mer om återförsäljare här!

kokos&ananas

Raps - den nya heta grödan

Foto: Cobalt88 / Shutterstock Foto: Cobalt88 / Shutterstock

Just nu pågår intensiv forskning av en ny sort genmodifierad raps som innehåller långa omega-3 fettsyror. Syftet är att minska utfiskning av haven och ersätta fiskoljan på marknaden. Om grödan blir godkänd ska produkten nå den kommersiella marknaden senast 2020, menar ATL.

Samtidigt skriver SVT om att Lunds Universitet jobbar med att utveckla rapsrester efter utvinning av olja,  till den nya biffen! Syftet är att resterna från rapsoljetillverkning, som har hög proteinhalt, ska utmana soja-och quornprodukter.

Idag används resterna som djurfoder åt kor och grisar men eftersom resterna är sprängfyllda med protein och kostar nästan ingenting (och eftersom vår agenda är att inte utnyttja djur) så är grödan utmärkt för framtidens mat!

– Rapsfrökakan som blir över innehåller hela 30 procent protein och det är mer än i kött, säger Karolina Östbring, livsmedelsforskare vid Lunds universitet.

Oumph nyheter: Tandoori BBQ och Tarragon & Lemon

oumph

Oumph släpper två nya smaker lagom till grillsäsongen! Dessa är Tandoori BBQ och Tarragon & Lemon.

Tandoori är en kryddblandning som används med en tandoor - en cylinderformad lerugn - i pakistanska, indiska och afghanska köket. Oumph! Tandoori BBQ får sin smak och färg från kryddor som paprika, spiskummin, kanel, koriander, cayennepeppar, kardemumma och ingefära.  Tarragon & Lemon har en mildade fräsch smak av dragon och citron. 

- Det här är två riktiga sommarfavoriter. En tydlig BBQ-trend just nu är att vi inspireras av smaker från hela världen och tandoori är en oslagbart god kryddblandning. Tarragon & Lemon har å andra sidan en sommarfräsch smak av dragon och citron, inte helt olik bearnaise, säger Fredrik Kämpenberg, kock på Food for Progress. 

Nyheterna finns redan ute i handeln och det Rek. priset är från 44 kr. 

Låt mig presentera framtiden - Lupinhurt

Det är Garant som blir den första svenska aktören att gå ut med Lupinhurten, alltså yoghurt(ish) gjort på lupiner (och kokos)! Produkterna är helt veganska och finns i smakerna naturell, mango och hallon. De finns redan ute i butik hos Willys, Hemköp och Tempo! Pris: 25 kr för 500 g.

Lupinhurt har bland annat dykt upp under Vinnovas utveckling av hälsosamma och miljövänliga proteinalternativLupinhurt

00-talister föredrar närodlat och vegetariskt

Foto: Photographee.eu/ShutterstockFoto: Photographee.eu/Shutterstock

I en undersökning som Quattroporte har genomfört i uppdrag av ICA har 60 barn och unga födda under 00-talet haft djupa intervjuer, undersökningen kompletterades med en undersökning från Kantar Sifo med ytterligare 1001 personer från samma årtal.

Undersökningen speglar 00-talisternas värderingar och syn på framtidens mat. Av undersökningen dras slutsatsen att 00-talister värderar hållbarhet högt och tycker att det är viktigt att framtidens mat är hållbar och miljövänlig. Bland annat tror dessa barn och unga att år 2040 kommer att präglas av närodlat och vegetariskt mat, dessutom tror de att städer och hem kommer att vara mer självförsörjande med bland annat tak-och väggodlingar. Hela 62 procent tror att vi kommer att äta mer vegetariskt och tror även att alternativa protienkällor blir mer populära.

Kan vi hävda att vår framtid är i goda händer?