Glödheta tips för grillkvällar

Oumph

Visste du att Djurens Rätt samarbetar med Oumph! och att vi ska köra massa grillkvällar under sommaren? Vi kommer att vara på plats i Malmö, Lund, Örebro och Karlstad för att nämna några. Vill du hitta alla evengemang som är på gång? Spana in vår Facebook

Kan du mot förmodan inte komma och hänga med oss så har Fredrik från Oumph! tagit fram de 5 bästa tips för dig som vill lyckas med grillningen! 

1. Hur länge ska man grilla Oumph!?
När du grillar Oumph! behöver du aldrig vara rädd för att det ska vara rått. Det är klart när bitarna har fått fin färg och grym yta, vilket brukar ta några minuter. Exakt hur länge beror på temperatur och glöd. Det blir bäst om man grilla bitarna snabbt och på hög värme.

2. Vilka sorters Oumph! går att grilla?
Alla sorters Oumph! funkar fint att grilla. Antingen så kan du köra med någon av de okryddade varianterna och marinera/krydda själv, eller så grillar du de redan kryddade sorterna. Då blir det om möjligt ännu enklare; bara att ta fram ur frysen, tina och grilla.

3. Krydda? Marinera? Rubba? Vad är bäst om jag vill testa att grilla okryddad Oumph?
Alla varianter funkar men Oumph! vinner på en blöt marinad, gärna lite glazig. Låt det gärna marinera över natten, men har du bråttom så behövs det inte.

4. Hur grillar jag bitar som är små?
Små grönsaker och Oumph! är lättast att grilla i en nätform eller liknande. Ett alternativ till nät eller spett är att grilla i en muurikka. Har du ingen muurikka så går det lika bra med en gjutjärnspanna över elden. Oumph! är också väldigt gott i olika foliepaket.

5. Hur undviker jag att Oumph! fastnar?
Några klassiska tips är att se till att ha ett varmt galler och att spreja eller pensla gallret/nätet med lite olja före du grillar. 

Gigafood - utmanar de svenska matscenen

Gigafood är ett matföretag som med sitt produktionskök i centrala Stockholm, levererar vegansk mat till privatpersoner och företag. De lagar vardagsfavoriter i vegansk tappning. På menyn finns en taco-bowl med cashew sourcream och mangosalsa, saftig svamp-burgare med rödbetsketchup och rawfoodtårta med choklad, lakrits och rödbeta.

Bakom företaget står rawfood-kocken Ida Högberg och klimat-entreprenören Rebecka Carlsson. Just nu levererar företaget maten med cykel till privatpersoner och företag i Stockholm, men planen är att kunna expandera till fler städer i Sverige.  

– Gigafood ska vara en inspirerande pionjär i skiftet till en hållbar matkultur. Vår mat är 100 procent vegansk och ekologisk. Våra förpackningar är 100 procent komposterbara och våra transporter sker med cykelbud. Varje gång du eller ditt företag väljer Gigafood sparar du upp till 90 procent klimatutsläpp, säger Rebecka Carlsson, grundare av Gigafood i ett pressmeddelande. tacobowlGigafoods

La Redoute antar pälsfri policy

Päls kan kännas långt borta när sommaren äntligen har anlänt här i Sverige, däremot så är frågan fortfarande het och aktuell bland aktörer. Nu tar La Redoute (som säljs på bland annat Ellos.se) ställning mot pälsbranschen tillsammans med våra vänner One Voice i Frankrike.

Nathalie Balla, medordförande på La Redoute säger:

 “Jag är stolt över att få meddela om La Redoutes samarbete med One Voice, Fur Free Alliance franska representant. För många år sedan antog vi det ansvarsfulla beslutet av att inte ha äkta djurpäls bland våra produkter eller de produkter vi distribuerar. Beslutat om att gå med pälsfria programmet under 2017 går i linje med vår hållbarhetsutveckling och bestämmelse om att stödja den etiska ideologin kring djurens rättigheter. Detta offentliga engagemang från La Redoute motsvarar en önskan om att vara inflytelserika och bidra till en vackrare värld. "

La Redoute
Foto: Rawpixel.com / Shutterstock

Net-a-porter säger nej till päls

The Yoox Net-a-Porter Group som äger diverse e-handelssajter som just Net-a-porter, Mr Porter, Yoxx och The Outnet, tar nu ställning mot päls och inför en pälsfri policy!

– Vi känner ett stort ansvar och vet vikten i att bidra till samhället på ett positivt sätt. Med ett antal olika initiativ, partnerskap och innovationer är vårt mål att fungera som en katalysator för förändring, säger Matteo James Moroni, Hållbarhetschef på Yoox, i ett pressmeddelande.

Vi  applåderar beslutet och utmanar företag som NK, Salt och DM Retro att följa samma fotspår. 

päls

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: modellrelease / shutterstock

Tropic Snacks ansluter till 100 % VEGANSKT

Tropic Snacks som säljer naturgodis ansluter nu delar av sitt sortiment till 100 % VEGANSKT. Logon kommer att sitta på de veganska produkterna framöver.

Syftet är att underlätta för oss veganer när vi är ute och handlar,  så att vi slipper undra om just dessa jordnötter innehåller mjölkpulver eller E120. Bra va?!

Tropic snacks

Tzaybiffar

Lyxa till det på nationaldagen med Tzays fileér!

TZAY Soy Fillet Korean BBQ 2-3 portioner

200 g TZAY Soy Fillet
1 dl Korean Sticky BBQ Sauce

Valfria favoritgrönsaker t ex: sparris, paprika, squash, lök, färsk koriander. Tillaga bbq-såsen enligt recept nedan. Skär grönsaker i grova bitar. Ringla på olivolja, salta och peppra. Grilla grönsaker med TZAY sojafiléer så att de får fin färg. Lägg upp och pensla såsen på filéerna. Toppa med koriander och gärna en skål med extra sås att dippa i.

Korean sticky BBQ Sauce & Marinad
2 dl brunt socker
2 dl Tamarisoja
0,5 dl vatten
1,5 msk risvinäger
1 msk chilipasta (Sambal)
1 msk sesamolja
1 krm svartpeppar, krossad
1 msk ingefära färsk riven
2-3 klyftor finhackad vitlök
1½ msk Maizena

Blanda allt i en kastrull, koka upp, red av med Maizena utrört i vatten, till önskad konsistens.

tzay recept

Kosttillskott från Naturebase

Då och då trillar det in frågor om kost. Visste ni att vi har lite näringstips här? För dig som vill komplettera med kosttillskott så kan vi tipsa om bland annat Naturebase som både har vegetabilisk D3 vitamin och B12 som vi som äter veganskt ska äta tillskott utav.

Spana in deras webbsida på www.naturebase.se

b12

GRUB - veganpub med gourmetburgare

Visste ni att det pågår en crowdfunding projekt för att öppna en veganpub med gourmetburgare i Stockholm? Om ni är sugna på att stötta det kan ni gå in här och läsa mer!

crowdfunding

Bild lånad från deras Facebook

Den nya mjölken

Växtmjölk som smakar som komjölk? Japp, det ä Ryan och Perumal som redan 2014 kickade igång företaget Perfect day. Målet har varit att ta fram en växtbaserad mjölk som smakar som komjölk!

Processen liknar den vid ölbryggning och det används jäst och socker för att få fram smaken. I jämförelse med den konventionella mjölken så används 84 % mindre energi under tillverkning och 91 % mindre vatten, och inte en enda ko! Dessutom har den en betydligt bättre näringsinnehåll utan “ond” kolesterol.

Förutom mjölk vill företaget även ta fram andra mejeriprodukter som yoghurt, glass och ost! Men precis som med mycket annat så är företaget baserad i USA, San Francisco. Produkterna är tänkta att komma ut redan i slutet av året (2017). Vi håller tummarna för ett lyckat resultat som även når oss i Sverige!

perfectday

Bråvalla + Vego = Sant

Har ni börjat preppa inför sommarens festivaler? Sommarturnén drar igång och som vanligt kommer Djurens Rätt att hänga på massa festivaler, gator och torg för att prata om bland annat vego.

I år ser vi fram emot att återvända till Bråvalla som är Sveriges största festival och äger rum 28 juni - 1 juli utanför Norrköping. Något vi ser extra mycket fram emot är just maten - vi lovar att du inte kommer att gå hungrig! Det finns nämligen gott om vegansk mat i festivalområdet att välja på. Nu delar vi med oss av våra topp 10 favoriter på plats!   

Ses vi där?

Bråvalla